اپل احتمالا با افقی‌کردن دوربین آیفون ۱۷ ایر طراحی گوشی‌هایش را متحول می‌کند اپل برای رفع ممنوعیت فروش آیفون ۱۶، به اندونزی پیشنهاد ۱۰۰ میلیون دلاری داده است همه‌چیز درباره تورنومنت نات پیکسل + شرایط دریافت ایردراپ بازدید پزشکیان از پارک علم و فناوری زاهدان (یکم آذر ۱۴۰۳) دانشمندان ژاپنی قابلیت فتوسنتز گیاهان را به سلول‌های همستر منتقل کردند واکنش مدیرعامل آپارات به اظهارات جنجالی رسول جلیلی درباره فیلترینگ یوتیوب: آپارات را بهانه نکنید گلکسی S۲۵ اولترا احتمالا بسیار گران‌تر از نسل قبلی‌اش باشد اولین گمانه‌زنی‌ها درباره مشخصات و ویژگی‌های پلی استیشن ۶ «مایکروسافت تیمز» در جلسات به قابلیت ترجمه همزمان گفتار مجهز می‌شود سونی می‌خواهد شرکت Kadokawa، مالک بازی «الدن رینگ»، را بخرد قابلیت ریست‌کردن الگوریتم پیشنهادها به‌زودی به اینستاگرام اضافه می‌شود بهترین برنامه‌ها و بازی‌های گوگل پلی در سال ۲۰۲۴ + لینک دانلود گزارش اتاق بازرگانی از اثرات فیلترینگ بر کسب‌وکارهای اینترنتی اولین سیستم راداری شکار یوفوها در آمریکا راه‌اندازی می‌شود پنجمین دوره رویداد «هفته ایران دیجیتال» برگزار می‌شود | ۵G و هوشمندسازی از محور‌های رویداد مقدار توکن‌های میجر کاربران مشخص شد | فاجعه ایردراپ‌های پولی گروهی از هکر‌های چینی به اپراتور آمریکایی T-Mobile حمله کردند کاوشگر ناسا ممکن است ۵۰ سال پیش به طور تصادفی حیات در مریخ را از بین برده باشد پاسخ پازل امروز میجر (دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳) بر مدار دانش اطلاعاتی جدید از دوربین گوشی A۳۶ سامسونگ + عکس
سرخط خبرها

زمان معکوس | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟

  • کد خبر: ۵۴۳۹۴
  • ۱۱ دی ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۲
زمان معکوس | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟
می‌خواهیم درباره آنچه دست‎مایه علمی فیلم بوده و از دغدغه‎های همیشگی کریستوفر نولان است، صحبت کنیم. زمان چطور معکوس می‎شود؟ مفهوم آنتروپی منفی چیست؟ آیا واقعا برعکس یک انفجار، انجماد و یخ‌بستن است و اصلا چقدر باید نگران فناوری‏‌هایی باشیم که نولان در فیلم، آن‌ها را منشأ جنگ جهانی سوم می‏‌داند؟

مریم ملی | شهرآرانیوز - اگر اهل فیلم‎های علمی‌تخیلی یا از شیفتگان آقای نولان باشید، حتما در این یک ماه که از اکران فیلم TENET گذشته است، آن را دیده‏‌اید و شاید هم مطالب «شهرآرانیوز» را درباره‏‌اش خوانده باشید، اما حالا می‌خواهیم درباره آنچه دست‎مایه علمی فیلم بوده و از دغدغه‎های همیشگی کریستوفر نولان است، صحبت کنیم. زمان چطور معکوس می‎شود؟ مفهوم آنتروپی منفی چیست؟ آیا واقعا برعکس یک انفجار، انجماد و یخ‌بستن است و اصلا چقدر باید نگران فناوری‏‌هایی باشیم که نولان در فیلم، آن‌ها را منشأ جنگ جهانی سوم می‏‌داند؟ با ما همراه باشید تا از زاویه علم به آنچه در تنت به تصویر کشیده شده است، نگاهی بیندازیم.

 

زمان معکوس | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟

جهانی که هرروز بی‌نظم‏‌تر می‏‌شود

 

زمان معکوس؛ | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟

 

ترمودینامیک یکی از حوزه‏‌های مهم فیزیک است که به بررسی گرما و نسبت آن با کار و انرژی می‏‌پردازد و ۳ قانون مهم دارد. نولان برای فیلم جدیدش، مفهومی از قانون دوم را به ما نشان می‎دهد. قانونی که می‏‌گوید آنتروپی یا بی‏‌نظمی در جهان رو به افزایش است. حالا معنایش چیست؟ هر فرایندی که به‌صورت خودبه‌خودی در جهان رخ می‏‌دهد، آنتروپی کلی دنیا را افزایش می‏‌دهد. وقتی شما یک ظرف آب را می‏‌گذارید کنار اتاق و بعد از چندروز می‏‌بینید که همه آب تبخیر شده است، یعنی یک فرایند خودبه‌خودی را شاهد بوده‌اید که در آن مولکول‏‌های آب از حالت مایع به گاز تبدیل شده‎اند.
 
درواقع از حالتی که منظم‏‌تر و فشرده‏‌تر بودند، به حالتی رفتند که بی‌نظمی در آن بیشتر است؛ یعنی حالت گازی‌شکل که فاصله مولکول‏‌ها از هم بیشتر است و حرکت پراکنده‏‌تری دارند. اگر جهان را یک سیستم بزرگ در نظر بگیریم، این قانون درباره کل آن صحبت می‎کند، ولی در سیستم‏‌های کوچک ما می‏‌توانیم با مصرف‌کردن انرژی، آنتروپی یا همان بی‌نظمی را کم کنیم. اگر گفتید چطوری؟ این‌بار که به آشپزخانه می‏‌روید، یخچال را با دقت بیشتری نگاه کنید. کار این وسیله چیست؟ گرما را از خوراکی‏‌های درونش می‏‌گیرد و آن‏‌ها را سرد می‏‌کند. این یک فرایند خودبه‏‌خودی نیست و یخچال برای خنک‌کردن محتویات درونش باید از برق استفاده کند.
 
به این ترتیب خودش گرم می‏‌شود و اگر به دیواره‏‌هایش دست بزنید، خواهید دید که حسابی داغ است. کولر و بقیه وسایل سردکننده هم همین‌طور کار می‎کنند. آن‌ها دارند آنتروپی سیستم را کم می‏‌کنند و با منجمد یا سردکردن، بی‎نظمی را کاهش می‏‌دهند. اما آیا این وسایل کوچک، آنتروپی کل جهان را هم کاهش می‏‌دهند؟ نه! همه این سیستم‏‌های کوچک که آنتروپی را به‌اصطلاح منفی می‏‌کنند، با مصرف‌کردن نوعی انرژی موفق به انجام این کار می‏‌شوند و درنهایت خود آن انرژی باعث می‏‌شود بی‌نظمی در کل سیستم جهان بیشتر شود. این موضوع یکی از مهم‏‌ترین دست‏‌مایه‏‌های علمی فیلم تنت است که به آنتروپی منفی اشاره می‏‌کند و به زمان معکوس می‏‌رسد.


زمان همیشه روبه‌جلوست، مگر اینکه ...

 

زمان معکوس؛ | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟

 

زمان همواره در جریان است و فقط یک جهت روبه‌جلو دارد. به این ترتیب، هر آینده‌ای را به سمت گذشته می‌برد. آرتور ادینگتون، ستاره‎شناس انگلیسی، این رفتار زمان را پیکان زمان نامیده است. طبق نظریات کیهان‎شناسی و مشاهدات رصدی که آن‌ها را تأیید می‏‌کند، امروزه می‏‌دانیم که همه عالم و هرآنچه در آن، از کهکشان‏‌ها و سحابی‏‌ها بگیرید تا ستاره‏‌ها و سیاره‏‌ها، همه از مه‌بانگ به وجود آمده‌اند؛ از یک تورم و به‌اصطلاح انفجاری که به‌آرامی ذرات تشکیل‏‌دهنده اتم و بعد هم اجرام در مقیاس‏‌های بزرگ را ساخت. همان‎طور که حدس می‏‌زنید، حتی در همین فرایند پیدایش عالم هم آنتروپی روبه‌افزایش بوده و هست، اما زمان کجای این بازی است؟ چیزی که باعث این تغییرات می‎شود و این فرایند‌ها در آن رخ می‏‌دهند، گذشت زمان است.
 
زمان همیشه روبه‌جلو حرکت می‌کند و نه شما و نه هیچ‏‌کس دیگر ماجرایی را به‌خاطر ندارد که در آن زمان به عقب رفته باشد. اما چیزی که در فیلم تنت به تصویر کشیده می‏‌شود، برعکس‌شدن گذر زمان است. دقت کنید که اینجا شبیه سریال دارک یا فیلم‏‌های سینمایی علمی‌تخیلی از سفر به گذشته حرفی به میان نمی‏‌آید، بلکه مسئله معکوس‌شدن گذر زمان است. یعنی قانون دوم ترمودینامیک به‌وسیله فناوری مدرنی در حال نقض‌شدن است و آنتروپی جهان رو‌به‌کم‌شدن رفته و درنتیجه آن گذر زمان هم روندی معکوس پیدا کرده است.


علت و معلول؛ رابطه‌ای همیشگی و گریزناپذیر

 

زمان معکوس؛ | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟

 

یکی از مشکلاتی که سفر در زمان می‏‌تواند ایجاد کند، تناقض پدربزرگ است که شاید درباره‎اش زیاد شنیده‎اید. اگر کسی بتواند به گذشته برود و پدربزرگ خودش را از بین ببرد (فارغ از بحث اخلاقی، این فقط یک فرض برای رساندن مفهوم است.) آن وقت دیگر پدرش وجود نخواهد داشت که فرزندی داشته باشد و بنابراین آن شخص هم نمی‏‌تواند وجود داشته باشد که در زمان به عقب برود و پدربزرگش را بکشد. علیت باعث این اتفاق می‏‌شود. قانونی که تعیین می‏‌کند اول علت باشد و بعد معلول به دنبالش بیاید. در فیلم تنت شما می‎بینید که گذر زمان معکوس شده و آنتروپی منفی است. درنتیجه همه فرایند‌هایی که رخ می‏‌دهند، از تصادف و انفجار بگیرید تا تنفس انسان‌ها، معکوس می‎شود و می‎بینید که همه برای تنفس به ماسک اکسیژن نیاز پیدا می‏‌کنند.

اگر بخواهیم دقیق‎تر به ماجرای معکوس‌شدن زمان نگاه کنیم، باید حواسمان باشد که ترتیب علّی رویداد‌ها در همه فرایند‌ها معکوس می‏‌شود. یعنی همه اندام‎های بدن معکوس کار می‏‌کنند و این محدود به تنفس نخواهد بود. اما نولان، به‌عنوان یک نماد برای رساندن محتوای قضیه، تنفس و حرکت برعکس گلوله‎ها و چند المان دیگر را برگزیده و معکوس کرده است.
 
 
زمان معکوس | رؤیای نولان چقدر واقعیت دارد؟
 
 
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->